Het klinkt logisch want er is een tussenpersoon die ook geld vangt: publiek aan de laadpaal met je auto laden moet dan ook duurder zijn dan vanaf een laadpaal bij jou thuis. En dat is ook zo. De kosten worden zelfs nog hoger als je bij een snellader stopt. Ondertussen is vanaf je eigen erf laden bijna al de normaalste zaak van de wereld. Een privé laadpaal kopen heeft dan ook nogal wat voordelen. Voordelen voor je beurs, maar ook voor je gemoed. Want thuis is de laadpaal nooit bezet en is geen wachtrij. Bovendien moet je bij een publieke laadpaal vervelend wachten. Nog maar een koffie. En thuis laden betekent helemaal niet wachten. Je zet je auto aan je eigen paal en gaat gewoon lekker je ding thuis doen.
Drie verleidingen voor laadpaal kopen
Wat smijt het je op als je gaat investeren in een privé laadpaal bij je thuis?
• Je laadt goedkopere stroom dan bij publieke palen
• Je bent altijd het eerste aan de beurt bij de paal
• Geen wachttijden meer langs de weg
Houd meterkast en laadpaal op zo kort mogelijke afstand
Een eigen laadpaal wordt natuurlijk niet gratis bij je thuisbezorgd en aangesloten. Je moet dus een investering doen. Reken op een bedrag vanaf 1500 tot 2000 euro of meer. Dat ‘meer’ komt in zicht als je meterkast een heel eind verwijderd is van de plek waar de laadpaal de grond in moet. Aan de andere kant kun je het ook treffen. Dan hoeft de stroomkabel tussen meterkast en laadpaal alleen maar door een buitenmuur.
Een laadpaal kopen die geschikt is voor krachtstroom
Je krijgt het helemaal goed voor elkaar als je in je meterkast 3-fasen stroom hebt zitten. Dat betekent krachtstroom en daarmee kun je in feite nog sneller laden. Dan kom je al een beetje in de buurt van de grote snelladers langs de snelwegen. Je gaat dan een laadpaal kopen die krachtstroom aankan en ’tankt’ dan je auto echt snel vol stroom. Het systeem moet dan wel aan drie zaken voldoen:
• Je laadpaal kan krachtstroom aan
• Jouw meterkast toont 3-fasen stroom (krachtstroom)
• De onboard charger van je auto kan op 3-fasen laden
Langzaam laden, snel laden
Er is een enorme en groeiende markt in laadpalen. Het is dus goed checken hoe de actuele stand van zaken is voordat je je laadpaal kopen gaat. Je kunt trouwens ook kiezen voor een laadbox die je aan de wand kunt monteren in je garage of carport. Je checkt hoe je stroom erbij staat. Nog geen krachtstroom? Verzoek dan je netbeheerder dat aan te brengen. Want met normale 1-fase stroom schiet het niet echt op. Dan zou je ook wel de laadpaal links kunnen laten liggen. En gewoon je auto aansluiten op een van je normale stopcontacten. Laden met krachtstroom gaat minimaal drie keer zo snel. Al na een uurtje laden, kun je al weer 60 km de weg op. Kijk ook even of je laagtarief in de nacht hebt. Je auto vindt het niet erg om ’s nachts aan de laadkabel te liggen en jij profiteert van de dalurentarieven. Een laadpaal kopen kun je zelf. Het installeren kun je beter overlaten aan vakkundige monteurs. Een veilige aansluiting is ook een betrouwbare.
Ben je ook benieuwd naar de andere mogelijkheden? Bekijk dan ook zeker Wallbox laadpalen.